Soparnik

Nedavno sam imao priliku vidjeti kako se priprema soparnik.

Kao i mnogi današnji vrlo cijenjeni specijaliteti, ne tako davno, bilo je to jelo sirotinje.

Recept je moguće pronaći na internetskim prostranstvima, ali pečenje pod žeravom daje mu posebnu notu koju nećete postići kod kuće.

No, da ne odugovlačim, evo foto – reportaže.

soparnik slika prvaNa kominu je naložena vatra koja će ubrzo dati dovoljno žerave da se ispeče soparnik. Gotovo obavezno uz komin će se naći i čuvarica vatre koja će paziti da stvari ne izmaknu kontroli!

priprema soparnika, slika drugaSoparnik je jelo od najjednostavnijeg tijesta i blitve, a dodaci variraju od mjesta do mjesta. Na siniju, okruglu drvenu podlogu veličine oko 1 metra u promjeru postavi se tanko razvaljano tijesto. Na tijesto ide sitno isječen zeleni dio lista blitve koja je prije toga oprana i osušena.

slika treća pripreme soparnikaBlitva se prekriva drugim slojem razvaljenog tijesta, a gornji i donji sloj povezuju se uvrtanjem ruba. Soparnik je spreman za pečenje na kominu.

4_nepokrivenaSoparnik se sa sinije prebaci na komin, gdje je prije toga razmaknuta žerava.

pečenje pod žeravomSoparnik se potpuno prekriva slojem žerave i tako se peče.

pod pepelomNakon petnaestak minuta soparnik je pečen, te se s njega uklanja žerava, vraća ga se na siniju. Sada ga je potrebno očistiti od pepela.

dodavanje lukaNa očišćeni soparnik protisne se nekoliko češnjeva luka, odnosno češnjaka, a nakon toga se zalije maslinovim uljem, te se luk i ulje “utrljaju” u površinu.

uljenje soparnikaNakon ovoga potrebno je još samo izrezati soparnik na komade….

sječenje soparnikaI to je to!

Dobar tek!

U slast!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *